Coğrafyamız
Mısır’ın Türkiye'yi zora sokma çabası by-pass edildi
Hataylı nakliyeciler, Süveyş Kanalı'nı kullanarak, Suudi Arabistan'ın Duba Limanı'na ulaştı.
Sisi'nin Türkiye-Mısır Karayolu AnlaÅŸması ile ilgili vereceÄŸi kararı beklemeyen Hataylı nakliyeciler, SüveyÅŸ Kanalı'nı kullanarak, S. Arabistan'ın Duba Limanı'na ulaÅŸtı. Bu atakla Mısır’ın Türkiye'yi zora sokma çabası by-pass edildi.
Hatay Ro-Ro'nun Ulusoy-5 adlı gemisi, Sisi'nin taşımacılık anlaÅŸmasını yenilememesi durumunda alternatif güzergah olarak belirlenen SüveyÅŸ Kanalı'nı kullanarak, Mısır'ı by-pass eden ilk seferini yaptı. Ä°skenderun Limanı'ndan demir alan gemi, SüveyÅŸ Kanalı yolu ile Suudi Arabistan'ın Duba Limanı'na ulaÅŸtı. Araç başına maliyetlerin bin 500 dolar artacak olmasına karşın, zamandan büyük tasarruf saÄŸlayan SüveyÅŸ Kanalı geçiÅŸi, hem ihracatçılar hem de nakliyeciler tarafından benimsendi.
EN KESTÄ°RME YOL
Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°brahim Güler, Arap Yarımadası'ndaki ülkelere ve Kuzey Afrika'ya ulaÅŸmanın en kestirme yolunun Ä°skenderun-Duba (S.Arabistan) güzergahı olduÄŸunu söyledi. Güler, “Bu bölgeye önemli miktarda meyve sebze ve gıda ürünü ihracatı yapılıyor. Bu ürünleri pazara zamanında ulaÅŸtıramazsanız, bozulma tehlikesi taşıyor. O yüzden pazara en kısa sürede ulaÅŸmamız gerekiyor. Bu da SüveyÅŸ Kanalı'nı geçerek mümkün olabiliyor” diye konuÅŸtu.
SÜRENÄ°N KISA OLMASI AVANTAJ
Ro-Ro gemilerinin SüveyÅŸ Kanalı'nı kullanarak artık 3-4 gün içinde Suudi Arabistan'a ulaÅŸabileceÄŸini ifade eden Ä°brahim Güler, “O bölgede malların dağıtımı ve tekrar gemiye dönüp, Ä°skenderun'a dönmesi 18 günde olacaktır. Bu biz nakliyeciler için de, ihracatçılar için de büyük avantajdır. Üstelik bu hat, Rusya ve Orta Asya ülkelerini de OrtadoÄŸu'ya baÄŸlayan bir hat özelliÄŸi taşıyor. O nedenle Türkiye için yaÅŸatılması gereken bir hat niteliÄŸinde” dedi.
'HÜKÜMETÄ°MÄ°Z BÄ°ZÄ° YALNIZ BIRAKMAZ'
Nakliyeciler ve ihracatçılar olarak önemli bir görev üstlendiklerini vurgulayan Güler, SüveyÅŸ Kanalı geçiÅŸinin çok yüksek maliyet getirmesine raÄŸmen, bu hattın yaÅŸatılması ve OrtadoÄŸu ile Kuzey Afrika pazarının kaybedilmemesi için risk aldıklarını kaydetti. Güler, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Bölge ihracatçısı ve nakliyecisi olarak bu hattın yaÅŸatılmasından yanayız. Ancak kanalın geçilmesi, araç başına bin 500 dolar gibi ek bir maliyet getiriyor. Bu aÅŸamada hükümetimizin de bizi yalnız bırakmayacağına ve destekleyeceÄŸine inanıyoruz. Bu konudaki taleplerimizi ilettik. Bu hattın Türk ihracatçısına yeni yeni kapılar açacağına inanıyorum.”
Yeni yol SüveyÅŸ
Uluslararası Nakliyeciler DerneÄŸi (UND) Genel BaÅŸkanı Çetin NuhoÄŸlu ise, Mısır hükümetinin anlaÅŸmayı yenilemedeki isteksiz tavrı üzerine alternatif güzergahlar aramaya yöneldiklerini belirterek, “Maliyeti artıracak olmasına karşın zamandan büyük tasarruf saÄŸlayan SüveyÅŸ Kanalı geçiÅŸi ile Suudi Arabistan'a ulaÅŸmak alternatif olarak gündeme geldi. Mısır'ı by-pass eden yeni güzergah, Mısır ile yapılan taşımacılık anlaÅŸmasının sona ermesini beklemeden hayata geçirildi” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.